Včera posvätili obnovený provinciálny dom sestier služobníc

09.12.2007 Prešov

Prešov 8. decembra (TASR) - Obnovený provinciálny dom pre príslušníčky Kongregácie Sestier služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie posvätili včera v Prešove.
Slávnosť sa konala na významný sviatok Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku - Nepoškvrnené počatie Panny Márie. Súčasťou cirkvi je aj tento rád.
Hlavným celebrantom na posviacke bol biskupský vikár pre Rusínov prešovskej gréckokatolíckej eparchie Peter Pavel Haľko. V homílii počas archijerejskej svätej liturgie zdôraznil význam Nepoškvrnenej pre dnešný svet.
Ako informovala provinciálna predstavená Kongregácie sestier služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie na Slovensku s hlavným sídlom v Prešove Regina Mitrová, dom s prístavbou museli opraviť, pretože začalo do neho zatekať.
Momentálne je v dome - kláštore Nepoškvrnenej Panny Márie - 12 sestier, v Prešove je ich dovedna 21 a na Slovensku 72. Pracujú ako katechétky, učiteľky, pôsobia v biskupských rezidenciách, v chrámoch ako sakristianky, šijú bohoslužobné rúcha.
Na Slovensko prišli z ukrajinského Ľvova prvé štyri príslušníčky Kongregácie Sestier služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie v roku 1928 na pozvanie vtedajšieho prešovského gréckokatolíckeho biskupa, dnes blahoslaveného Pavla Petra Gojdiča. Začali pracovať v sirotinci a aj s dievčenskou mládežou.
 

Vyberte región